Patiënt naar de zijkant van het bed verplaatsen

Materiaal

  • Steeklaken/ Glijlaken/ Treklaken
  • Glijzeil

Voorbereiding

Uitvoering

Je neemt de procedure  basis verplaatsingsvaardigheden in acht!

Je controleert de voorschriften en het zorgplan van de patiënt.

Je legt de procedure aan de patiënt uit.

Je maakt ruimte rond het bed.

Je zet de wielen van het bed vast. CAVE: valincidenten.

Je zet het bed op werkhoogte.

Je past het hoofdeinde en de kniehoogte aan zodat de matras vlak ligt.

Je wentelt de patiënt.

Je plaatst het glijzeil onder het steeklaken t.h.v. de heup. Indien meerdere glijzeilen, neem je zoveel mogelijk weerstand weg.

Je steunt met je ene hand in bed en verplaatst door middel van een schep en een schuif beweging  één been van de patiënt naar de rand van het bed.

Je steunt met je ene hand in bed en verplaats door middel van een schep en een schuif beweging  het andere been van de patiënt naar de rand van het bed.

Je neemt het steeklaken vast met je handen in pronatie, met gestrekte armen en één hand boven en één hand onder het heupgewricht.

Je plaatst je in voor-achterwaartse spreidstand en je spant je buikspieren aan en trekt je billen in, zodat de wervelkolom recht is.

Je verplaatst je gewicht van je voorste naar je achterste voet zodat de patiënt naar de rand van het bed glijdt.

Je plaatst je hand onder het hoofdkussen en ondersteun de verst verwijderde schouder om zo ook het hoofd zijwaarts te verplaatsen.

Je plaats je in voor-achterwaartse spreidstand en je spant je buikspieren aan en trekt je billen in, zodat de wervelkolom recht is.

Je verplaatst je gewicht van je voorste naar je achterste voet zodat het hoofd en de schouders van de patiënt naar de rand van het bed glijdt.

Je geeft de patiënt een comfortabele houding.

Nazorg

  • Geen specifieke nazorg vereist.

Bronnen

  • Bij deze procedure werd nog geen link toegevoegd naar (wetenschappelijke) bronnen. Mocht je relevantie literatuur gevonden hebben, mag je dit altijd laten weten aan de vakdocent of praktijklector.